Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372

Placeholder for Stans Blog oude doosStans Blog oude doos

BNB 17-03-2017 Proeverij Duvel Hop

Een ander hopbelletje maakt het verschil.

Een avond die in het teken staat van slechts één bier, dat is niet iets wat wij op een proefavond van het BNB gewend zijn. Als ik mij niet vergis, was dit de tweede keer. Echt heel lang geleden hebben we ooit een proefavond met tien jaargangen Grand Prestige voor de kiezen gekregen. Dat was in een tijd dat vrijwel niemand nog gehoord had van het feit dat er bieren zijn die je kunt bewaren en die dan ook nog een smaakevolutie ondergaan. Tegenwoordig weten we beter…

Op 17 maart stond de avond in het teken van Duvel en zat de variatie niet in de jaartallen maar in de hopbellen. Sinds 2007 brouwt Brouwerij Moortgat de Duvel Tripel Hop en door de jaren heen hebben ze daar zes varianten van gebrouwen. Dat waren Amarillo (2007/2010), Citra (2012), Sorachi Ace (2013), Mosaic (2014), Equinox (2015) en HBC 291 (2016). Die laatste lijkt meer op de naam van een hockeyclub, maar HBC staat niet voor de Hockey Ballen Club, maar voor Hop Brewing Company.

Duvel liet het afgelopen jaar de consument kiezen welke hopvariant de lekkerste was, en dat hebben wij nog eens dunnetjes overgedaan. Dankzij een gulle geste van Brouwerij Moortgat konden we de bieren proeven in de originele Duvel proefglaasjes! Uit beide smaakpanels kwam de Duvel Tripel Hop met daaraan toegevoegd de hopsoort Citra als lekkerste naar voren. Voortaan zijn dat dan ook de extra hopbellen die Duvel in zijn Tripel Hop stopt.

Dankzij de enorme bierkennis van Louis Reutelingsperger weten we nu ook veel meer over hop en hoe je eigenlijk zou moeten proeven. Louis waarschuwde al bij voorbaat, dit wordt de moeilijkste proefavond ooit. Daarbij doelde hij op het herkennen van wát je nou precies ruikt en proeft. Ik ben daar niet goed in, maar ik was wel verbaasd over de verschillen in geur en smaak die een andere hopsoort teweeg kan brengen. Ook bier op je tong laten schommelen om een geursensatie en een andere manier van ruiken te bewerkstelligen, leverde bij mij niet het gewenste resultaat op. Als je het mij vraagt ook niet zo vreemd, want Louis vertelde later dat hop maar liefst 250 verschillende aroma’s kan bevatten. Toch knap dat sommige van onze (vrouwelijke) leden dan vlierbloesem, lychee of passievrucht weten te herkennen. Ik herkende alleen grapefruit bij de hopsoort Amarillo, maar dat was dan ook wel heel duidelijk.

Na afloop van de proeverij werd er een passend gerecht geserveerd: Duveltjesvlees. Dat was zó lekker, dat leden vroegen naar het recept. Maar bedenk, koken is net als bier brouwen, met dezelfde ingrediënten smaakt een bier van de ene brouwer toch weer anders dan van een andere brouwer. Daarom zal het ene duveltjesvlees het andere niet zijn. Net zoals de ene Duvel Tripel Hop behoorlijk bleek te verschillen van de andere Duvel Tripel Hop. Alleen is dat in dit geval wel met een verschilletje als het om de ingrediënten gaat, namelijk dat Citra hopbelletje…

Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372