Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372

Placeholder for 20221125 20571020221125 205710

BNB Henkie’s Heerlijke Bieren

Henk Clevis vertelt over zijn favoriete bieren tijdens alweer een onvergetelijke avond van het BNB Biergilde.

Voor ons jubileumjaar 2021, had ik Henk Clevis, als één van de oprichters van ons biergilde, gevraagd of hij een avond wilde presenteren rond zijn favoriete bieren. Dat leek hem erg leuk: “Alleen dan worden het bieren met voor mij een persoonlijk verhaal daarbij.”

Toen Louis Reutelingsperger, samen met Toon van den Reek ook één van de drie oprichters van het Biergilde BNB, van het idee hoorde bood hij spontaan zijn medewerking aan. De samenwerking resulteerde in een sprankelende presentatie, vol met leuke verhalen en anekdotes, ondersteund door foto’s en filmpjes. Die kwamen vaak uit een wat verder verleden, gezien de kapsels en snorren die toen toch echt modern waren. Geweldig om dat zo terug te zien!

Onder het genot van een Hertog Jan Dubbel nam Henk ons mee naar het eerste bier dat de Arcense Stoombierbrouwerij brouwde en presenteerde op de markt in Arcen. We praten over 1981 toen pils drinken de norm was. Als je in datzelfde tempo dan een dubbel van 7% drinkt, is het niet gek dat half Arcen toen dronken over straat liep…

Alles wat Henk vertelde in een blog proppen is ondoenlijk, maar dat de helft van de aanwezigen in het oude Café De Hertog Jan Proeverij nogal dronken werden en sommige van hun kruk afvielen, is zeker nog een leuke anekdote. Wat bleek? Bij een van de twee tapkranen was een foutje gemaakt bij het aanslaan van het vat bier. Daar kwam geen Arcens stoombier van 5% uit de kraan, maar Hertog Jan Winterbier van toen nog 10%. En dat bier dronk lekker weg…

Dat Louis en Henk in 1988 nadat ze Schneider Weisse gist hadden opgehaald voor de halve finale van het EK in een Duitse kneipe belandde om de wedstrijd Duitsland-Nederland te zien, leverde de hilarische uitspraak op: “En toen ich de deur oape deed, wat zaten doa? Allemoal Pruussen… Ja, Henk, wat verwacht je anders in een café in Duitsland? Nederland won wel met 2-1 en toen ze naar de auto liepen werden ze dan ook nagejouwd: “Scheiß Holländer”… Vervolgens werden ‘we’ Europees Kampioen!

Het hapje na afloop was trouwens volgens een oeroud familie Clevis recept: brood met braadworst, voor deze gelegenheid overgoten met een bierjus, en als toefje een halve perzik op sap daarbovenop. Bram zou het zo maar als ‘Henkie’s Heerlijke Braadworst’ op de menukaart van De Proeverij kunnen zetten.

Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372