Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372

Placeholder for 20230310 20394920230310 203949

BNB Herder Bier

Brouwer John Deenen van Herder Bier uit Velden vulde voor ons op 10 maart een avond (en de glazen) met zijn uit de hand gelopen hobby.


Alleen de naam Herder Bier maakte mij al nieuwsgierig naar wat brouwer John Deenen ons zou gaan vertellen over wat hij zelf ‘een uit de hand gelopen hobby’ noemt. Herder Bier is afgeleid van ‘enne meugen herder’, want toen John in 2017 met een kameraad voor zijn hobby aan het brouwen ging, verliep niet alles even ‘vlotjes’. Zelfs het brouwproces kwam soms traag op gang en dat ontlokte de uitspraak dat niet alleen zij tweetjes, maar ook het bier wel op een ‘meugen herder’ leek. Dat de oorzaak het toevoegen van te weinig gist was, daar kwamen ze later pas achter…

De officiële oprichting van brouwerij Herder Bier volgde in 2018 met een productie in dat jaar van 900 liter. Sinds anderhalf jaar zit die productie op zo’n 5.000 liter aan ambachtelijke bieren die John brouwt in zijn brouwkelder in Velden.

Meugen Herder was trouwens een van de zes bieren die wij proefden, een tripel met - hoe kan het ook anders - ‘een luie afdronk’. De Barley wine ‘Kwietwaeg’ ontstond toen John en zijn kompaan zich hadden voorgenomen een IPA van 4,5% te gaan brouwen, maar tijdens het brouwproces raakten zij de weg kwijt in het brouwproces. Ze stuurden bij, onder het motto ‘het wordt altijd bier’, en eenmaal over de eindstreep bleek het een Barley wine van 12% te zijn geworden. Een lekker bier, waar je wel ook letterlijk de weg van kunt kwijt raken…

We proefden verder het droppige Winter Schaop, de dubbelbock Oerschaop en de milde IPA Det Geit wie Hop. Scholsen Ties was echter het bier waar de proeverij mee begon en wat ook John’s eerste officiële brouwsel was. Het bier is een eerbetoon aan de rijke brouwhistorie van de Veldense brouwfamilie Van Lipzig en wordt gebrouwen met Veldense hop uit eigen tuin, vertelde John ons enthousiast.

Ik heb het boek Bier in Overvloed van ons gildelid Louis Reutelingsperger er nog eens op nageslagen, en wat blijkt? ‘Scholtis Thies’ was de bijnaam van Theodorus van Lipzig die leefde van 1794 tot 1859. Een van zijn nazaten was Johannes Mathias die leefde van 1862 tot 1943. Hij brouwde lang zelfstandig, maar sloot zich in 1919 aan bij De Vriendenkring in Arcen. En die brouwerij is…, jawel…, de voorloper van de huidige Hertog Jan Brouwerij. Zo klein kan de brouwwereld dus zijn!

Dat in Velden op de zondag voor Gekke Maondag ‘de Kiëskop’ wordt uitgereikt aan een Veldenaar met bijzondere verdiensten voor de gemeenschap wist ik niet, maar het inspireerde Bram tot een kaasfondue als afsluiting van de proeverij. Dat was een ‘Kaasfondue met Karakter’, misschien ook wel met ‘schaope- of geitekiës’… Of ben ík nou de weg kwijt?

Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372