

BNB Hobbybrouwers
Een uit de hand gelopen hobby voor de brouwers, maar voor onze proevers van het BNB Biergilde zeker niet.
BNB Hobbybrouwers ‘Een uit de hand gelopen hobby’, bij sommige hobbybrouwers zover uit de hand gelopen dat er wekelijks 100 liter bier gebrouwen wordt. Wij proefden als BNB Biergilde op 9 juni van vier hobbybrouwers in totaal zeven bieren. Ben Theunissen van Brouwerij ’t Smakt beet het spits af met Zomer in je Bol. Een type saison van 6% die helemaal past bij een proeverij op een zonovergoten tropische avond in de hoptuin van Café de Hertog Jan Proeverij. Brouwerij ’t Smakt brouwt inmiddels wekelijks zo’n 100 liter met een scala aan bieren waar het ooit begon in de keuken op het gasfornuis met een bierpakket gekregen van zijn vrouw. Van het uitgereikte aantal beoordelingsformulieren kwamen er 28 retour. Alle bieren werden beoordeeld door te kijken, te ruiken én te proeven natuurlijk! Van het (onbereikbare) aantal van maximaal 280 punten bij 28 tienen haalde het fris bittere Zomer in je Bol een keurige score van 66%. Bij Wim Schatorjé van Mace Brewery uit Tegelen begon het met een bierpakket gekregen van zijn kinderen. Hij brouwt zo’n beetje een keer in de maand 20 liter. Van de acht bieren die hij standaard brouwt, proefden we Mace Tegels Wit (7%) en Mace Tegels Hout, een oaked bier van 9%. Met een oaked á la Cornet leg je de (houtsnipper) lat voor jezelf natuurlijk hoog, maar ook dit bier haalde 66% van het maximaal aantal punten. Mace Wit kwam tot 70%. Onze leden Wilco van de Bogaart en Tanja Goedbloed uit Swolgen deden een bod op de te koop gezette oude brouwinstallatie van Brouwerij De Klep in Venlo en daarmee was die professionele installatie van hen! Ze lieten ons een Irish Dry Stout van 5% proeven. Zoals bij alle bieren geval was, maar zeker bij dit bier, liep door de uitgesproken smaak van met name koffie de beoordeling behoorlijk uiteen. ‘Je houdt ervan of je houdt er niet van’, zou je kunnen zeggen. Het bier kwam tot 60% van de maximale score. Ons lid Frans Allards van Brouwerij D’n Diek uit Melderslo bood Broene Pater, een whiskey infused bier van 8,2% en de tripel Miene Kameroad van 8,4% aan. Ook hij begon achter het gasfornuis. Inmiddels gebruikt hij drie fustvaten van 50 liter als brouwinstallatie. De vaten werden door zijn zoon geschikt gemaakt om in te brouwen en het brouwproces verloopt zelfs computergestuurd. De tripel kwam tot een score van 69% en de Broene Pater tot 73%. Brouwerij ’t Smakt was de eerste en ook de laatste in de rij, met de Russian Imperial Stout Donker Verlangen van 9,5%. Niet zo vreemd dat dit zware bier met tonen van chocolade tot 79% van het aantal te behalen aantal punten kwam. De zon was inmiddels weg en in de verte hing een donkere lucht waar we niet naar verlangden… Gelukkig bleef die ergens in de buurt van Roermond hangen…, terwijl wij nog genoten van een overheerlijke, uren op het rooster gegaarde, Pulled Pork. En die ‘uit de hand gelopen hobby’s’? Tja…, als je daar andere mensen op deze manier van kunt laten genieten, dan is daar helemaal niet mis mee!
Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde
Wat wil je reserveren of boeken?
Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372