Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372

Placeholder for Stans Blog oude doosStans Blog oude doos

BNB 30-11-2018 IJsbock

De legende van het IJsbock

Of IJsbock nou werkelijk in 1890-1900 ontdekt is door de nalatigheid van een brouwersgast bij brouwerij Reichelbräu uit Kulmbach, of tijdens een boottocht van Willem Barentsz in 1569 naar Nova Zembla, dat zal waarschijnlijk nooit echt duidelijk worden. Wat mij betreft hoeft dat ook niet, want waar of niet waar, een legende rond het ontstaan van een bier moet gewoon een beetje mystiek blijven.

Sterker nog, op de proefavond ontstond aan onze tafel het idee voor een nieuwe IJsbock, alleen moeten we de beoogde brouwer daarvoor nog even zien warm te krijgen. Want in het bierpallet van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam zit nog geen IJsbock. Iemand aan onze tafel meende die al wel in een supermarkt gezien te hebben, maar uiteindelijk was de conclusie dat het Gulpener IJsbock geweest moest zijn. Dat was het IJsbock dat van de vier door ons op 30 november geproefde IJsbocken - naast Gulpener nog SNAB IJsbock, SNAB op Hout en Schneider Weisse Aventinus Eisbock - door de meeste leden wel als lekkerste beoordeeld werd. Verder proefden we de als winterbieren omschreven Texels Noorderwiend en het onlangs opnieuw geïntroduceerde Hertog Jan Winterbier.

Maar even terugkomen op ’t IJ. Ze brouwen onder andere al IJwit, IJbock (zonder S), IJndejaars en PaasIJ, dus waarom geen IJsbock? Qua naam helemaal passend in dit rijtje zou ik zeggen en van de Amsterdamse rivier Het IJ is het ontstaan volgens Wikipedia niet helemaal duidelijk, een beetje mystiek zelfs. Ten tijde van de Romeinen zou het Oer-IJ de verbinding hebben gevormd tussen Almere en de Utrechtse Vecht enerzijds en de Noordzee anderzijds. Het IJ was ook berucht om zijn stormen waarvan die op 17 januari 1629 Frederik Hendrik van de Palts het leven kostte. Zijn schip verging en de vaten bier bleven wonderwel drijven op het water. Toen vervolgens de vorst inviel en de vaten in Het IJ werden ingevroren, is in de vaten een heel speciaal vriesbier ontstaan. De vaten werden uit het ijs gebikt en de inhoud tijdens de barre winterse omstandigheden voor het eerst genuttigd door Schele Nelis, een verre voorvader van Manke Nelis. Het was deze Nelis die voor het eerst mocht genieten van een Amsterdamse IJsbock. Proost, ofwel op zijn Amsterdams, legajum!

Het is misschien een wat lange legende voor op een etiket, maar het zou zo gegaan kúnnen zijn. Ik ga ’t IJ even bellen…

Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372