Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372

Placeholder for Stans Blog oude doosStans Blog oude doos

BNB 06-06-2014 Jopen proeverij 2014

Jopenproeverij komt na koude start op stoom.

Op de proeverij van Jopen bieren op 6 juni waren onze leden niet metéén enthousiast over de RPA en Malle Babbe. Het Hoppenbier viel als bier van 6,8% met haver, kruidnagel en laurier meer in de smaak. Met dat bier blies Jopen in 1994 het brouwersleven in Haarlem nieuw leven in. Dat gebeurde ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Haarlem als stad. In 1916 kwam de laatst gebrouwen druppel uit de brouwerij die daarna droogviel.

Het Hoppenbier werd gebrouwen volgens een oeroud recept uit het jaar 1501, tenminste dat zeggen de overleveringen, waaraan ik overigens weinig waarde hecht. De Lentebok van Jopen is wat bitter en smaakt vrij sterk naar koriander. Een prima bier overigens, maar het bier is niet direct wat ik van een Lentebok zou verwachten. Daarna liep de waardering van de bieren op, in lijn van het alcoholpercentage: Koyt (8,5%), Tripel (9%) en - geloof het of niet - Ongelovige Thomas (10%). Koyt vonden sommige wel wat aan de zoete, plakkerige kant, met als oorzaak de laurier die in het bier zit. Een ingrediënt dat Jopen trouwens vrij veel in haar bieren stopt.

Na afloop van de proeverij volgde nog een quiz om het wat weggezakte brein weer te activeren. Eén lid had twee van de drie antwoorden goed en hij zat het dichtste bij het goede antwoord op vraag drie. De Jopen brouwerij begon inderdaad officieel in 2001 en laurier is het meest gebruikte ingrediënt in de bieren van Jopen. Naar ik denk is water nog altijd het meest gebruikte ingrediënt, maar dan praten we in termen van volumes en het zou natuurlijk flauw zijn om strikvragen te gaan stellen… In zijn presentatie gebruikte Willion Kersten volgens eigen zeggen 57 keer het woord Jopen. Daar zat de winnaar dus het dichtste bij met een pure gok. Een pakket van zeven Jopen bieren met glas was zijn beloning. En vergeet niet als je een keer in Haarlem bent om naar de Jopenkerk,annex brouwerij, te gaan. Het is genieten van de bieren, de unieke locatie en het lekkere eten. Ik ben een ervaringsdeskundige…

Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372