![Placeholder for Stans Blog oude doos](/imager/images/BNB/78892/Stans-Blog-oude-doos_69cbae2cc18a38074e67d6e9efa33da1_13b67f8b2a70d594f9da1f4b123c9a07.jpg)
![Stans Blog oude doos](/imager/images/BNB/78892/Stans-Blog-oude-doos_69cbae2cc18a38074e67d6e9efa33da1.jpg)
BNB 08-12-2017 Proeverij vatgerijpte bieren
Bierproeverij vastgrijpt bieren slaat letterlijk en figuurlijk aan.
Vatgerijpte bieren slaan aan. Dat bleek wel uit de massale opkomst die we hadden op onze proefavond op 8 december. Maar ze slaan ook aan als het om het drinken gaat, want het zijn stuk voor stuk zware bieren die je op je gemak moet drinken. En je kunt er nog vaten van aanslaan, zoals van de Cuveé Clarisse, een vatgerijpt bier op vat verkrijgbaar in de proeverij.
Die Cuveé was voor degenen die nog niet genoeg hadden van vatgerijpte bieren, na het gevarieerde aanbod dat zytholoog Willion Kersten voor ons had samengesteld. Hij wist ons ook het nodige over deze bieren bij te brengen. Zo hebben we geleerd dat niet ieder bier met ‘vatgerijpt’ op het etiket ook daadwerkelijk vatgerijpt is, dat geen houten vat hetzelfde is en dat er verschil zit tussen rijping op whiskyvaten en whiskeyvaten. Jazeker! Whisky komt namelijk uit Schotland of Canada en whiskey uit Amerika of Ierland. En, net zoals bij bier, is er een scala aan whisk(e)ys met ieder zijn eigen smaak. Voor de bierbrouwer de uitdaging om de uit het juiste hout gesneden vaten te vinden waarin dan ook nog de whisk(e)y heeft gezeten die het beste past bij het bier dat hij gebrouwen heeft.
Iedere brouwer doet dat op zijn eigen manier, maar bourbon vaten zijn daarbij wel heel populair. Brouwerij Het Nest speelt met Schuppenboer Tripel Whisky Barrel Aged haar troefkaart uit met rijping op bourbon barrels van de Owl Distillery. Brouwerij Tungri gaat voor het losbandige met Walk on the wild Side gerijpt op vaten van dezelfde herkomst. Brouwerij Van Moll laat haar ‘geschaduwde sluipmoordenaar’ Shadow Assassin Bourbon eveneens rijpen in bourbon vaten en de Hertog Jan Grand Prestige Bourbon heeft in alle rust negen maanden in Arcen kunnen rijpen, in bourbon vaten uit de Verenigde Staten waarin eerder twee tot zes jaar premium bourbon wiskey gezeten heeft. De vaten zijn gemaakt van Amerikaans wit eiken.
Brouwerij Breugem pakt het met Kracht Hout Limited heel anders aan. Deze Quadrupel is gemaakt met houttinctuur van de Palo Santo boom en bevat etherische oliën. Het aftappen gebeurt op een manier zoals ze ook rubber uit rubberbomen aftappen. Het zorgt voor smaak en geur van kokos, vanille, munt en sabayon. In ieder geval een echte smaakexplosie!
Bij Brouwerij Het Anker kiezen ze voor het injecteren van de zelfgestookte single malt whisky in de wort. Dat levert dan de Gouden Carolus Whisky Infused op. Aan zo’n infuus zou iedereen wel willen liggen…
Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde
Wat wil je reserveren of boeken?
Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372