Vandaag open tot 22:00. meer openingstijden

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel:
Mail:
App:

Placeholder for 20231006 21312120231006 213121

BNB Bockbierproeverij

Na twee jaar van onderbreking, pakten we op vrijdag 7 oktober de draad van onze traditionele bockbier blindproeverij weer op. De opzet bleef ook drie jaar later met 12 Nederlandse bockbieren ongewijzigd. Iedere deelnemer krijgt alle bieren in zes ronden één keer in zijn proefglaasje, en hij of zij krijgt steeds twee proefglaasjes naast elkaar met twee verschillende bocken. Dan is het een kwestie van kiezen welke van die twee de lekkerste is en dat moet je zes ronden volhouden.

Dat kiezen tussen twee is niet altijd even eenvoudig, zo bleek maar weer. Je kunt soms de pech hebben dat je er twee naast elkaar hebt staan waartussen je geen keuze kunt maken. Soms omdat je ze allebei gewoon niet lekker vindt en je het liefste geen stem zou willen uitbrengen. Soms omdat je ze allebei echt even lekker vindt en niet wílt kiezen. Daarbij bevind je je trouwens in goed gezelschap, want zelfs iemand die zich nu bij Hertog Jan Nestorbrouwer mag noemen, had in het verleden al eens moeite met kiezen…

Na zes ronden van (gedwongen) kiezen stonden de bockbieren van Hertog Jan en Jopen als finalisten in de finale. Beide bocken werden door alle proevers nog eens naast elkaar en blind geproefd, nog steeds zonder te weten welke twee nu in die proefglaasjes zaten. Met het nipte verschil van slechts twee stemmen werd dit jaar Hertog Jan met 20 stemmen verkozen tot lekkerste bockbier, op de voet gevolgd dus door Jopen met 18 stemmen. Texels en Gulpener werden gedeeld derde en die misten na zes voorronden de finale nipt met één stem minder dan de finalisten. Het zat dus heel dicht bij elkaar.

La Trappe en Oedipus haalden de gedeeld vijfde plaats. Verder proefden we Lindeboom, Grolsch, D’n Ossebock van Muiffelbrouwerij, Alfa, ‘t IJ-bock en Wild Leven Bockbier van brouwerij Hert Bier. Wel grappig een ‘bok bier’ van ‘Hert Bier’, maar het bier smaakte wat ons tafeltje van vier betrof wel wat naar de kleur van het etiket: ‘Marcel’s Green Soap’. Het bier kwam ook als minst gewaardeerd uit de bus.

De felicitaties gaan uit naar Micha Peute, de huidige meesterbrouwer van Hertog Jan en opvolger van de genoemde Nestorbrouwer. Het HJ (Bock)bier blijft in goede handen!

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel:
Mail:
App: