Vandaag open tot 21:00. meer openingstijden

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel:
Mail:
App:

Placeholder for 20231124 20142320231124 201423

BNB Hertog Jan Liefhebbers Tour

Nestorbrouwer Gerard van den Broek, meesterbrouwer Micha Peute en zytholoog Willion Kersten namen ons op 24 november mee op de Hertog Jan Liefhebbers Tour.

Placeholder for 20231124 20142320231124 201423

BNB Hertog Jan Liefhebbers Tour

BNB Hertog Jan Liefhebbers Tour Nestorbrouwer Gerard van den Broek, meesterbrouwer Micha Peute en zytholoog Willion Kersten namen ons op 24 november mee op de Hertog Jan Liefhebbers Tour. Het bierbrouwproces start met water, net zoals de Liefhebbers Tour start met het proeven van water. Althans voor de liefhebbers dáárvan, want als alternatief is er tijdens de eerste stop van de tour een Hertog Jan Grand Pilsener. Daar blijken toch meer liefhebbers voor te zijn… De Grand Pilsener is een variant op de originele HJ Pilsener en wordt gebrouwen met meer ingrediënten en langer gelagerd. Daardoor heeft het een extra volmondig karakter, weet nestorbrouwer Gerard van den Broek ons te vertellen. Pilsener is ook het biertype waarmee de brouwerij in Arcen in 1915 ooit begon. Dat hing samen met de introductie van bierglazen waardoor ineens ‘helder’ werd wat er in je glas zat. Tot dan toe werd bier uit stenen pullen gedronken… Heel wat brouwsels en naamsveranderingen later, kregen zes medewerkers van de toenmalige brouwerij Skol - waaronder Toon van den Reek en Henk Clevis - in 1981 de gelegenheid de brouwerij in Arcen te huren, maar onder één voorwaarde: dat ze juist géén pils mochten brouwen. Concurrentie was er immers al genoeg. Daarom gingen ze onder de naam Bierbrouwerij Arcen aan de slag met bovengistende bieren en legden ze eigenlijk de kiem voor het pallet aan bieren van de huidige Hertog Jan Brouwerij. En daar lieten meesterbrouwer Micha Peute en zytholoog Willion Kersten ons het een en ander van proeven. Het dilemma van Gerard dat in 2007 uitmondde in Karakter, maar ook de vernieuwende ideeën van Micha voor een gerijpte tarwewijn en een Tripel Hop met drie soorten hop, drie momenten van hopgifte en een drievoudige storting van lichte mout. In de serie vatgerijpt gaat Hertog Jan dit jaar op de Latijns-Amerikaanse tour met rijping op vaten waar Rhum Agricole, Reposado, Mezcal of Cachaça ingezeten heeft. Van Cachaça, op basis van tarwewijn, kregen we een voorproefje en daar waren liefhebbers voor… De laatste stop was in de donkere kelders onder de brouwerij. Een schat aan Grand Prestige flessen liggen daar te rijpen. Het idee om daar iets mee te gaan doen, kreeg Gerard in 1992 ná het eerste ‘hoog water’ van de Maas toen de kelders van de brouwerij onderliepen. Daar lagen al heel wat jaargangen flessen GP, maar er was geen tijd meer om ze uit die kelders te halen. Toen de Maas zich terugtrok en een waas van klei op de flessen achterliet, bleken die GP’tjes nog prima te drinken en een smaakontwikkeling te hebben ondergaan. Zo’n acht jaar bewaren is toch wel het maximum, dus nog een stevige slok van een GP uit 2015. Liefhebbers te over… Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel:
Mail:
App: