Vandaag open tot 22:00. meer openingstijden

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel:
Mail:
App:

Placeholder for IMG 5711IMG 5711

BNB Leden top 10

BNB Biergilde Leden Top 10 Het zat al ruim twee jaar in het vat. Een proeverij van de door de leden van BNB Biergilde uitverkoren tien meest gewaardeerde bieren. Maar ja, Corona hè…

Het zat al ruim twee jaar in het vat. Een proeverij van de door de leden van BNB Biergilde uitverkoren tien meest gewaardeerde bieren. Maar ja, Corona hè… Op 19 juni was het dan eindelijk zover, in de net aangelegde en aangeplante gloednieuwe hoptuin van de Hertog Jan Proeverij gingen we ze proeven. Niet alle tien, want dat zou gezien de alcoholpercentages wat teveel van het goede geweest zijn. We proefden er zeven. Niet met het karakteristieke flesje en glas voor je neus, maar in een schenkkan en met een proefglaasje. Vervolgens, zonder enige aanwijzing, de bieren blind proeven en proberen te herkennen op kleur, geur en vooral op (smaak)gevoel. Ook al waren het hele bekende bieren, makkelijk is dat zeker niet als je totaal niet weet in welke richting je het zoeken moet uit dat pallet aan bieren dat in Nederland inmiddels op de bierkaarten staat. Dat de nummer een uit de top 10 door iedereen herkend werd, is niet verbazingwekkend en welk bier dat was misschien ook niet. Want of je de bieren nou rangschikt op basis van hoe vaak ze door de leden genoemd zijn of op basis van het toekennen van punten à la het songfestival, Hertog Jan Grand Prestige is wat onze leden betreft de onbetwiste nummer een.

Op gepaste afstand, maar ook afgetekend van de overige bieren, volgt Tripel Karmeliet als nummer twee. Vanaf nummer drie komt het allemaal veel dichter bij elkaar te zitten. Ik beperk me hier tot de top 5, op basis van turven kwam HJ Bock op drie, Rochefort 10 op vier en La Chouffe op vijf uit. Op basis van punten werden die plaatsen vergeven aan Straffe Hendrick Quadrupel, HJ Bock en Rochefort 10. Andere bieren in de lijsten waren La Trappe Isid’or, La Trappe Quadrupel, Cornet, Pauwels Kwak en Orval. Gezien de genoemde bieren, mag je stellen dat onze leden verstand van zaken hebben… Dat bleek ook wel bij het nalopen van de ingeleverde lijsten. Maar liefst vier leden hadden vijf van de zeven geproefde bieren goed. Dat is echt een prestatie van formaat! Cornet, La Chouffe, Tripel Karmeliet en Grand Prestige wisten de heren alle vier te herkennen, drie leden herkenden daarnaast ook Pauwels Kwak en één lid La Trappe Isid’or. Opvallend, Orval herkende niemand… Twee leden herkenden trouwens helemaal niets! Of waren dat de introducees? Voor hen was deze avond in ieder geval geen feest der herkenning… Wel gewoon een heerlijke zomeravond onder het genot van zeven heerlijke bieren. Niets mis mee, toch?

Stan Verstegen, Voorzitter BNB Biergilde

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel:
Mail:
App: