Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372

Bier- & Eetcafe
Placeholder for Avl hj 030720 324kAvl hj 030720 324k

Proeverij & Brouwerij

De Hertog Jan Proeverij heeft niet alleen historisch maar ook letterlijk een hechte band met de tegenovergelegen brouwerij. Via een bierleiding die over de weg stroomt, vloeit het pils rechtstreeks vanuit de brouwerij bij ons uit de tap.
Beleef de interessante rondleiding bij onze overburen en kom vervolgens naar hartenlust bij ons proeven met keuze uit maar liefst 125 speciaalbieren.

Placeholder for Foto onderstroming vogelvlucht copyFoto onderstroming vogelvlucht copy

Als muren eens konden vertellen...

Het pand is niet altijd een café geweest. Pas in 1992, toen de voormalige Proeverij nog deel uitmaakte van de brouwerij is vanwege ruimtegebrek deze locatie verbouwd tot café.

In 1928 werden de eerste stenen gelegd door dhr. Ernest Hafmans & dhr. Jan van Boven. Deze stenen zijn nog altijd duidelijk aan de voorzijde te zien. Jan van Boven was brouwmeester van de toenmalige brouwerij “de Vriendenkring”. Ernest Hafmans was de zoon van directeur Leopold.

Placeholder for 331899c0 41d2 11ea 96d7 f4656c2c681f web translate 0 499999 0 9e 5 scale 0 1534884 0 1534884331899c0 41d2 11ea 96d7 f4656c2c681f web translate 0 499999 0 9e 5 scale 0 1534884 0 1534884

Het gebouw ligt in de uiterwaarde van de Maas. Aangezien in 1926 de Maas ver buiten zijn oevers is getreden, is de begane grond extreem boven het waterpeil van dat jaar gebouwd. Vandaar dat je het pand met trappen moet betreden. Het pand is symmetrisch van opzet, dat gold oorspronkelijk ook voor de tuin. Je kunt dit nog zien aan de kastanje- en beukenbomen die je zowel links als rechts van de “brouwmeesterswoning” aantreft.

In de beginjaren heeft plaatsvervangend directeur Schraven een deel van het pand bewoond, dit was tot de bouw van de directeurswoning naast de brouwerij klaar was. Zoals je kunt zien is dat gebouw op een terp gebouwd, omdat ook dat in de overstromingsvlakte van de Maas ligt, wat vrij uniek is voor het Maasdal. In de oorlog is het pand nagenoeg volledig verwoest door bom- en granaatinslagen. Nog altijd zijn de littekens van deze inslagen op verschillende plaatsen te ontdekken. Vooral aan de Maaszijde zijn deze sporen duidelijk zichtbaar.

Na de oorlog werd het gebouw volledig in de originele stijl teruggebracht en werd het tot 1992 bewoond door verschillende gezinnen. Kerst 1993 steeg het Maaswater wederom tot ongekende hoogte. Zandzakken werden gevuld, militairen uit binnen- en buitenland schoten te hulp, maar het bleek tevergeefs. Net als de Hertog Jan brouwerij, stond ook de Hertog Jan Proeverij midden in het water. Toen het water weer weggetrokken was, werd alles weer opgeruimd en schoongemaakt. De Hertog Jan brouwerij bood als troost alle inwoners van Arcen een kratje pils aan, iets dat heden nog altijd wordt gewaardeerd.

In januari 1995 werd Arcen weer getroffen door een hoge waterstand. Het peil bereikte een hogere stand dan in 1993. Toch werd het dorp bespaard van een tweede overstroming in anderhalf jaar tijd. Door inzet van bewoners, militairen en vrijwilligers werd het water ter hoogte van de Maasstraat tegengehouden. Helaas voor de Hertog Jan Proeverij bevond het pand zich aan de verkeerde kant van de Maasstraat. Gelukkig hadden de bouwers van het pand de watersnood van 1926 wel meegemaakt en kwamen daardoor alleen de kelders onder water te staan. Het gebouw is volledig onderkelderd. Als je in dit labyrint maar lang genoeg zoekt dan komt je in de Grand Prestige kelder terecht. Voorheen stond dit bekend als ‘t Kelderke’’ waar in vroegere tijden het proeflokaal van de Vriendenkring gevestigd was. Lange, gezellige avonden werden hier doorgebracht waarbij het pils rijkelijk vloeide. Nu wordt het gebruikt om duizenden flessen van ons kroonjuweel Grand Prestige te rijpen. Tussen de brouwerij en het café zie je een bierleiding van maar liefst 70,95 meter. Deze unieke verbinding symboliseert de hechte band waarbij de Hertog Jan Pilsener rechtstreeks vanuit de brouwerij bij ons uit de tap vloeit.

Placeholder for Oud logo 81 87Oud logo 81 87
Placeholder for Oud logo 87 02Oud logo 87 02
Placeholder for Oud logo 02 18Oud logo 02 18
Placeholder for Oud logo 18 hedenOud logo 18 heden

Het verhaal achter ons Logo

In 1981 vond er een bijzondere ontmoeting plaats aan de bar bij De Proeverij. Eef Thijssen, een gerenommeerde ontwerper bekend van onder andere het oude Hertog Jan logo, zat te genieten van een goed glas bier. Aan de andere kant van de bar stond Henk Clevis, de barman met een passie voor bier, maar nog zonder een eigen logo voor zijn café.

Henk, altijd in voor een goed gesprek en vol bewondering voor Eef's werk, vroeg hem op een dag of hij een logo voor De Proeverij kon ontwerpen. Eef, met zijn creatieve geest altijd aan het werk, stemde in. Hij pakte een leeg bierviltje en begon te schetsen, geïnspireerd door de sfeer van het café en de persoonlijkheid van Henk zelf.

Onder het genot van een koud glas bier en in het gezelschap van goede vrienden, ontstond het eerste logo van De Proeverij. Eef bracht Henk tot leven op het viltje: een man met een strikje om, een bolhoed op, een pul bier in de hand, een pijp in de mond en natuurlijk zijn karakteristieke snor.

Hoewel het logo door de jaren heen iets is aangepast, blijven de originele elementen – de snor, de pul bier, het strikje en de bolhoed – behouden. Deze elementen vormen de kern van onze identiteit en brengen een stukje geschiedenis tot leven. Het originele ontwerp is overal in het café terug te zien, als een constante herinnering aan onze oorsprong.

Dit logo werd meer dan een simpel ontwerp; het werd een symbool van de gezelligheid en de authentieke sfeer die De Proeverij kenmerkt. Tot op de dag van vandaag weerspiegelt het logo de creativiteit van Eef Thijssen en de onmiskenbare persoonlijkheid van Henk Clevis.

Dus de volgende keer dat je ons logo ziet, weet je dat het niet zomaar een plaatje is. Het is een stukje geschiedenis, geboren aan onze bar, net als de vele verhalen die hier dagelijks ontstaan. Kom langs, geniet van een goed glas bier en maak deel uit van ons verhaal.

Proost!

Rondleiding boeken

Wil je meer te weten komen over het brouwproces in de Hertog Jan Brouwerij? Boek dan een rondleiding bij onze buren via www.hertogjan.nl. Ben je op zoek naar een middagvullend programma waarbij een bezoek aan de brouwerij niet mag ontbreken en je ook naar hartenlust wilt proeven en bourgondisch wilt eten? Dan is het Ontdek Hertog Jan arrangement je vast op de buik geschreven.

Wat wil je reserveren of boeken?

Bel: +31 (0)77-4739160
Mail: info@hertogjanproeverij.nl
App: +31638905372